(Rubriken är ett nytt påkommet "pappaskämt" av Philip). Vi är alltså på Rügen, Tysklands största ö. Det är härifrån vi ska åka hem imorgon med färjan från Sassnitz. Efter Wismar körde vi (snabbt sammanfattat nu för Alma är galen och hoppar på min mage)...


...en avstickare till kusten och hade picknick på stranden. Åt tyska och såå goda jordgubbar! Vi har haft hyfsat bra väder alla dagar, soligt men lite kyligt knappt nåt regn. 


Sedan körde vi till Rostock, en stad som är mycket större än vi trodde. Där åt vi fisk och färsk vit sparris (det är sparrisveckor i Tyskland nu, gott!) vid gamla hamnen, sen sov vi på Gasthaus. Vi skippade Rostocks innerstad för att hinna mer av Rügen men innan vi körde vidare prioriterade vi förstås... 


...en botanisk trädgård :) väldigt vacker, framförallt alla olika sorters rododendron. Sedan vidare till den gamla hansa-staden Stralsund, mysig liten stad med ringmur och gamla kyrkor och den hittills godaste maten på restaurang "Nur fisch" ("bara fisk", de hade inte ens blandat bacon med potatisen som på alla andra ställen). Till sist: på Rügen. Här fikar vi innan vi skall gå upp till Königstuhle som har vacker utsikt över kritklipporna. Men dit kom vi aldrig tyvärr för Alma var lite för trött...


Jag tröstade mig med öl och bok på stranden, lika fint! 


Vi har precis kommit hem från en strandpromenad i Binz, där vi bor, staden som Hitler använde som sitt sommarställe. I staden brevid byggde han bostadskomplex där den ariska arbetarklassen skulle föröka sig, men kriget hann ta slut innan de hann komma igång. Imorgon ska vi äta vår sista frukostmacka med nutella på (sen ska här efter-Tyskland-bantas!). 
Resan fortsätter och nu är vi i Wismar. Gammal hansastad vid kusten som tillhörde Sverige i typ 300 år. Varje sommar har de en Sverige-festival och de verkar lite smått besatta av svenskar!  Mysig stad men inte i närheten av hur fint Lubeck är förstås. Men äääntligen är allt öppet och befolkat! Vi hade helt missat att tyskarna firar pingst rejält med långledigt och stängda affärer. Det positiva var att det knappt var någon trafik. 


Inte ens mataffärerna var öppna. Det enda som fanns att tillgå var kebabställen, och äter man inte kött i Tyskland så får man nöja sig med klassikern "3 sorters kål i bröd"... på en parkering :P


Vi har besökt många vackra kyrkor. 


Men nästan fler lekplatser. 


Philip köpte en boll "till Alma"... 


Här är två "svenskhuvuden", tydligen tyskarnas idé om hur en typisk svensk ser ut. Om jag ska dra alla tyskar över en gräns så har jag upptäckt att de är väldigt barnkära :) Alma får mycket uppmärksamhet och komplimanger. På restauranger får hon gratis frukt å bröd, på hotellen får hon godis stoppat i fickorna. Sen har jag även lagt märke till tyskarnas fantasifullhet. Namn på restauranger kan vara till exempel "restaurang ingång" eller "restaurang äta och dricka". Det är dock frustrerande att förstå nästan allt de säger men att inte kunna prata tillbaka. Måste öva min tyska. Wiedersehen!
Resan gick väldigt bra igår, vi har tydligen ett barn som föddes med resvana :) Hon älskade att stanna vid rastplatser, åka båt och sova på hotell. Och i bilen sov hon mest. Det var skönt att ha bil, otrolig frihet att kunna stanna när som. Vi kom till Lubeck runt fyra och checkade in på ett väldigt mysigt hotell, med lekrum och supergod frukost. Tyvärr hade vi bara bokat en natt där och tydligen är detta en långhelg då tyskar har semester, så vi fick byta hotell idag. Lubeck är väldigt mysigt och idag har vi hunnit besöka vackra kyrkor, utsiktstorn och innergårdar. Ätit camembert, druckit weissbier och ska snart gå till ett marsipan-cafe! Vi är glada att vi kom iväg på denna resa som hittills är underbar. Imorgon åker vi vidare, vandrar runt en sjö och besöker Almas kompis Erik. 


Lubeck från ovan.


Mysiga gator och gränder.


Vi hittade en rolig lekplats där Alma kunde plaska med vatten.


Jag och Philip lyckades få 45 minuter för oss själva. Fikade vid kanalen och åt kinderchoklad (för att det kändes tyskt).


Alma kan själv!


Heeela tiden ;)